Semmelkriget ∞

Det här är en grovhuggen presentation av en oändlig historia fylld med hot, svek, krossade drömmar, fallerande vänskap, och semlor. En sjuhelvetes massa semlor.

Detta har hänt

Typ i början av 2012, så skrev min vän Robin en blog om semlor. Alla gillade den, och jag minns inte om jag fann det provocerande eller varför, men jag drog igång en "mot"-blogg som reaktion. Ett agerande som såklart fick Robin att göra samma sak.

Därefter blev intrigerna trans-mediala.
Teaser och videosvar till "Robin äter Daniel" (av Daniel):

En tid senare så möttes vi och hade chans att prata igenom hur vi skulle agera i frågan. Förhandlingarna resulterade i ett "öppet-facebook-brev" utbyte:

öppet brev till Daniel Palmér

hej daniel,

"hur många varv ska vi gå?"

den frågan ställer du i din senaste replik ( http://www.youtube.com/watch?v=2_LRqOvpoHI&feature=youtu.be ) i den semmelcirkus du satt igång för att, som det verkar, "problematisera" en av mina hobbys. du ställer frågan som om det skulle vara någon annans fel än ditt eget att det nu blivit som det blivit.

jag tror att de flesta skulle beskriva min semmelblogg som ganska harmlös. för mig har det från början bara varit en kul grej, sedan ett par år har jag slängt ut hastiga semmelrecensioner i facebookstatusar och i år blev texterna allt längre. det var kul. jag har varit så fokuserad på visuell kommunikation och design så länge, det var kul att komma tillbaka till att bara sätta ihop meningar igen. det var kul.

det blev en blogg mest för att jag ville ta ytterligare ett tillfälle att öva på det hantverk jag satsar alla mina kort på just nu. efter att ha blivit blåst på ett webbdesignjobb efter jul (och det nya liv det hade inneburit), var jag rätt nedslagen ett tag. semmelbloggen tillsammans med andra små projekt var mitt sätt att bevisa - för mig själv, först och främst - att jag ändå hade orken att fortsätta försöka.

när man har levt på 2300 kr per månad i ett halvår är de egna projekten det enda som gör att man inte ruttnar bort på soffan. och när man bor i en stad där man inte känner någon är kontakten med människor online - delvis tack vare nämnda projekt - den valuta som trots allt får en att känna sig rik.

och då sätter du på dig dina kvasiintellektuella, anti-fjanti, wannabe-radikala anarkiststövlar, och trampar på mig.

det var aldrig ens någon som förstod vad du höll på med. något du nästan verkar ha insett i din youtube-video, men istället för att sätta stopp där verkar du vilja trappa upp replikskiftet ytterligare. bara ännu ett exempel på hur du tvångsmässigt måste göra tvärt om hela tiden, hur innehållslöst det än blir.

som du kanske märkt har semmelbloggen mattats av. detta trots att det går att få tag på semlor ända fram till påsk nuförtiden. men jag är liksom inte sugen längre. det är inte kul längre.

det är ganska lätt plocka billiga poänger genom att mobba någon som försöker vara ambitiös. man kan undra om du har något eget att komma med, eller om du bara existerar som en motreaktion till allt du ser och hör.

Vilket besvarades av Daniel med:

öppet svar till Robin Rundkvists öppna brev

Ja, Robin - "Hur många varv?".
Bara genom att svara på mitt inlägg i "debatten" har du redan tagit det ett extra varv. Dock hade jag väntat mig ett mer innehållsrikt utbyte, speciellt från dig.
Jag har alltid betraktat dig som ett skarpt intellekt Robin. Men när du inte ens kan se en enda av de dimensioner ironi som du och ditt självömkande nu är i fokus för, vet jag inte längre.
Tillåt mig att (om du för en sekund kan lyfta blicken från ditt navelludd) tydliggöra hur skrattretande du beter dig.

Ironier som Robin i detta nu förkroppsligar (troligtvis hemma i soffan):
Ironi 1: Robin uttalar tycke för semlor. Han gillar semlor så mycket att han skapar en blogg om alla semlor han äter. Bloggen är dock helt uppenbart till för att enbart spy, vad han själv måste uppfatta som fyndig, galla över semlor.

Ironi 2: Robin säger sig uppskatta komplexiteten i ämnet semlor (därför sätts inte sifferbetyg t ex). Recensionerna är däremot påtagligt enkelspåriga. Jag försöker reflektera och komplicera Robins verk. På vilket Robin moget svarar med en personlig förolämpning. Så mycket för komplexitet.

Ironi 3: Jag inser att en diskussion om semlor med Robin är hopplös. Isället försöker jag förbise påhoppet i Robins replik och försöker diplomatiskt analysera helheten av vårt utbyte, händelseförloppet och dess konsekvenser. Jag kan tydligen inte tala med semmel-ätaren Robin, men kanske kan jag tala med Robin, interaktionsdesignern - den Robin som jag faktiskt först lärde känna och till och med levt ihop med. Robins svar på denna invit är att börja gråta.

Ironi 4: Robin sluter cirkeln genom att i ett öppet brev där han anklagar mig för att helt tagit livet ur hans enda livsglädje, semmelrecensionerna - ett projekt som redan från början, enbart gick ut på att uttrycka hat mot bakverken.

Så skärp dig.

PS. Stor bokstav i början på meningar är för radikalt för dig?

För att Robin slutligen skulle posta följande "brev":

därför svarar jag inte på mail från Daniel Palmér

i tisdags, efter att jag postat mitt inlägg om hur daniel trampade på min nyfunna inspiration i tillvaron, hade jag fått det här mailet när jag vaknade:

jag förstår inte vad du egentligen vill med det mailet, daniel. därför har jag inte svarat. jag ser det inte som kommunikation, jag ser det som tomma ord. framför allt är det hot, tomma hot.

nej, jag smutskastar inte dig, daniel. jag berättar bara min sida av det som hänt. och jag berättar inte ens hela historien, vilket jag vet att du inte heller kommer göra för så lågt kan inte ens du sjunka, och jag vet att du inte vill förstöra mitt liv för all framtid. inte egentligen. inte om du respekterar den vänskap vi en gång hade.

Det hela kulminerade i kommentarerna på det sista "brevet", där det utlovades "avslöjanden" om inte breven "städades upp". Vid 21 snåret (vid tiden för premiären av "nya" Aktuellt på SVT vill jag minnas) postades "finalen" på kriget. Ett sista avgörande slag:

Evigheten

Idag, semmelsäsong nästan ett år senare, tar vi steget in i evigheten. Två aktörer, med vitt skilda perspektiv på semlor, levererar semmelutlåtande efter semmelutlåtande efter semmelutlåtande.

Var så god att följ: @Robinssemlor och @Danielssemlor.
Var så god att läs mer: Robinbot äter semla och Robinbot äter inte semla.

Semmelkrig för evigt. Semmelkrig ∞.